CATALÀ
Cap a l’obertura d’un procés constituent
Des de l’Assemblea de Sabadell volem llençar una proposta a la resta de les assemblees sorgides de les acampades d’Espanya amb l’objectiu de dotar de continuïtat organitzativa i perspectives estratègiques al moviment del 15-M.
Las acampades van constituir un mitjà fonamental, de gran potencia simbòlica, per a posar en contacte a persones que volen canviar l’injust sistema al que estem sotmesos i que no es coneixen anteriorment. Ara que han estat desmuntades, convé explorar fórmules que permeten assegurar la continuïtat i extensió del moviment.
Recentment es va celebrar en Madrid la primera trobada estatal que va comptar amb la representació de 56 acampades, segons informa la publicació AcampadaBCN (p. 7). En aquesta reunió, a més de compartir experiències, es va apuntar a la necessitat de convocar una assemblea estatal. La Assemblea de Sabadell no tan sols recolza aquesta iniciativa sinó que la considera una necessitat urgent. En aquesta línea, proposem que aquesta assemblea estatal es celebri abans de setembre, aprofitant que durant l’estiu es disposa de més temps o disponibilitats per a viatjar. La reunió podria celebrar-se a Barcelona o a Madrid, encara que nosaltres seríem partidaris de convocar-la, per diversos motius, a la capital catalana.
Per això, hauria d’elaborar-se un mínim reglament per tal d’assegurar la representativitat dels assistents a la trobada. En principi, podria atorgar-se un número de representants determinat en funció a població de les localitats de les assemblees. Així, seria lògic, que las assemblees de les grans ciutats disposessin d’una major representació que les dels petits pobles. Aquesta reunió podria esdevenir, com a la Revolució Francesa, en una espècie d’Estats Generals de la revolta ibèrica.
Sense prejutjar res, creiem que les seves deliberacions i conclusions haurien d’orientar-se en dues direccions, una en el terreny organitzatiu i l’altre en el terreny estratègic.
1. Considerem necessària la formació d’un secretariat estable de les assemblees estatals, amb membres que podrien ser rotatoris i revocables. Els seus objectius serien garantir la coordinació entre les diverses assemblees locals, que continuarien mantenint la seva completa autonomia. Ara bé, la tasca d’aquest secretariat seria imprescindible per a proposar i organitzar accions i mobilitzacions a nivell estatal.
2. En la esmentada trobada interacampades es va constatar l’acord sobre un marc general de mobilitzacions que giraren sobre la democràcia directa, la modificació del sistema financer o la transparència dels poders polític, judicial i bancari. Creiem que això no és suficient y faria falta dissenyar una perspectiva estratègica més amplia que inclogués aquestes reivindicacions parcials i proporcionar al moviment objectius a llarg termini.
Per això, proposem que l’assemblea estatal realitzi, al final de les seves sessions, una crida a totes les forces polítiques, sindicals, entitats socials, associacions culturals, intel•lectuals i a la ciutadania en general per a sumar-se al projecte d’obrir un procés constituent al nostre país. La Constitució monàrquica, en vigor des de fa 33 anys, ha donat sí tot el que podia donar com exemplifica la situació del Tribunal Constitucional, el funcionament oligàrquic del sistema de partits o la permanent picabaralla entre les Comunitat Autònomes i l’Estat central. Creiem que ha arribat el moment de plantejar la creació d’un nou marc jurídic-polític on es puguin plasmar les reivindicacions, a parer nostre, encara desarticulades, del moviment 15-M.
Amb el propòsit de donar continuïtat, extensió i profunditat al moviment convidem a totes les assemblees d’Espanya a avaluar i respondre aquesta proposta.
Assemblea de Sabadell, 28 de juny de 2011
CASTELLÀ
Hacia la apertura de un proceso constituyente
Desde la Asamblea de Sabadell (Barcelona) queremos lanzar una propuesta al resto de las asambleas surgidas de las acampadas de España con el objetivo de dotar de continuidad organizativa y perspectivas estratégicas al movimiento del 15-M.
Las acampadas constituyeron un medio fundamental, de gran potencia simbólica, para poner en contacto a personas que quieren cambiar el injusto sistema al que estamos sometidos y que no se conocían anteriormente. Ahora que han sido desmontadas, conviene explorar fórmulas que permitan asegurar la continuidad y extensión del movimiento.
Recientemente se celebró en Madrid el primer encuentro de estatal que contó con la representación de 56 acampadas, según informa la publicación AcampadaBCN (p. 7). En esta reunión, además de compartir experiencias, se apuntó a la necesidad de convocar una asamblea estatal. La Asamblea de Sabadell no sólo apoya esta iniciativa sino que la considera una necesidad perentoria. En esta línea, proponemos que esta asamblea estatal se celebre antes de septiembre, aprovechando que durante el verano se dispone de más tiempo y disponibilidades para viajar. La reunión podría celebrarse en Barcelona o en Madrid, aunque nosotros seríamos partidarios de convocarla, por distintos motivos, en la capital catalana.
Para ello, debería elaborarse un mínimo reglamento para asegurar la representatividad de los asistentes al encuentro. En principio, podría otorgarse un número de representantes determinado según la población de localidades de las asambleas. Así, sería lógico, de las asambleas de las grandes ciudades dispusieran de una mayor representación que las de los pequeños pueblos. Esta reunión podría convertirse, como en la Revolución Francesa, en una especie de Estados Generales de la revuelta ibérica.
Sin prejuzgar nada de antemano, creemos que sus deliberaciones y conclusiones deberían orientarse en las dos direcciones, una en el terreno organizativo y la otra en el terreno estratégico.
1. Consideramos necesaria la formación un secretariado estable de las asambleas estatales, cuyos miembros podrían ser rotatorios y revocables. Sus objetivos sería garantizar la coordinación entre las diversas asambleas locales, que continuarían manteniendo su completa autonomía. Ahora bien, la labor de este secretariado sería imprescindible para proponer y organizar acciones y movilizaciones a nivel estatal.
2. En el citado encuentro interacampadas se constató el acuerdo sobre un marco general de movilizaciones que giraron sobre la democracia directa, la modificación del sistema financiero y la transparencia de los poderes político, judicial y bancario. Creemos que esto no es suficiente y haría falta diseñar una perspectiva estratégica más amplia que incluya estas reivindicaciones parciales y proporcione al movimiento de objetivos a largo plazo.
Por ello, proponemos que la asamblea estatal realice, al final de sus sesiones, un llamamiento a todas las fuerzas políticas, sindicales, entidades sociales, asociaciones culturales, intelectuales y a la ciudadanía en general para sumarse al proyecto de abrir un proceso constituyente en nuestro país. La Constitución monárquica, en vigor desde hace 33 años, ha dado de sí todo lo que podía dar como ejemplifica la situación del Tribunal Constitucional, el funcionamiento oligárquico del sistema de partidos o el permanente pleito entre las Comunidades Autónomas y el Estado central. Creemos que ha llegado de momento de plantear la creación de un nuevo marco jurídico-político donde puedan plasmarse las reivindicaciones, a nuestro juicio, aun desarticuladas, del movimiento 15-M.
Con el propósito de dar continuidad, extensión y profundidad al movimiento invitamos a todas las asambleas de España a evaluar y responder esta propuesta.
Asamblea de Sabadell, 28 de junio de 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada